mandag 23. januar 2017

Å TA BILDER AV PROSJEKTER

God mandag alle sammen :) 

I dag ønsker jeg å dele med dere tanker og tips jeg selv bruker når jeg skal ta bilde av prosjektene mine. Det finnes mange måter å gjøre det på, men etter noen år med prøving og feiling har jeg funnet en enkel metode som jeg synes fungerer godt. 

Lys

Det første jeg ser på når jeg skal ta bilder av mine prosjekter er lyset.
Et godt hvit naturlig lys er det viktigste for å få gode bilder, og rette farger.
Mange bruker fotolys eller blitz som lyses i taket, men i mangel på dette har jeg måtte funnet meg en annen metode. Godt hvitt, naturlig lys finner man ofte på dager hvor det er lyst ute, men ikke strålende sol. Solen avgir gult lys og skygger, mens overskyet og regn gir grått lys. En dag med overskyet og uten regn kan derimot være godt egnet. Prøv å se på nyansene i lyset utenfor. Er det gult eller grått? Her jeg bor er ofte kl 12 et gunstig tidspunkt for hvit lys. Derfor blir de fleste av mine prosjekter fotografert lørdag og søndager kl 12. For meg er lyset alfa og omega for å få bilder av mine prosjekter som jeg er fornøyd med fargemessig. Siden jeg tar bilder inne, slår jeg av alt av taklys og lamper i rommet jeg er i, fordi dette kan gi uønsket gult eller blått lys. 

Plassering 
Hvor du velger å ta bilder av prosjektet ditt har også betydning for kvaliteten på bildet.
Mange liker å ta bilder ute, og det er ofte den beste plassen. Men for oss som bor på vestlandet kan det ofte være problematisk på grunn av blant annet store mengder med regn. Som et alternativ for ute-fotografering har jeg funnet en plass i huset med rikelig lys som strømmer inn utenfra. 
Og i mitt tilfelle er det midt i stuen. Her har jeg tre store og gode vinduer som slipper inn masse naturlig hvit lys.  



Bakgrunn
Mange foretrekker en lys bakgrunn til sine prosjekter. Det er gjerne flere årsaker til dette, men det er kjent at hvit bakgrunn reflekterer lyset mens en mørk bakgrunn absorberer lyset. Når man skal ta gode bilder av et prosjekt ønsker man ikke at lyset blir absorbert. En annen årsak til at lys bakgrunn er å foretrekke er at prosjektet ditt blir framhevet slik at detaljer og nyanser blir mer synlig. 
Personlig har jeg tapet to hvite treverks-ark til en tykk plate som jeg plasserer midt på stuebordet mitt.Andre bruker gavepapir eller bare en hvit vegg som bakgrunn. Fordi mitt stuebord er i en hvit tone og de hvite treverks- arkene i en annen tone bruker jeg noen mørkere mønsterark ned mot bordplaten slik som dette: 

Kamera

En annen faktor som har betydning for kvalitet på bildene dine er hvilket kamera du bruker. 
Dersom du bruker et enkelt digitalkamera er det ikke sikkert du får gode bilder selv med godt hvit lys og hvit bakgrunn. Det er fordi kamera i seg selv gjerne ikke er av god nok kvalitet. Men det betyr ikke at du trenger et dyrt kamera til å ta gode bilder med. I dag finnes det mange mobiltelefoner som har kanon godt kamera som kan være et godt alternativ. Man får også kjøpt gode billige hybrid kamera som gjør jobben. Personlig har jeg et 4 år gammelt Samsung kamera til rundt 3000 kr. Det er ikke speilrefleks og har ikke blitz som lyser i taket. Men det fungerer likevel mer enn godt nok. 
Dersom du har et godt kamera, men ikke er fornøyd med bildene dine kan det være lurt å sjekke innstillingene på kamera ditt. Dette er det mulig å få hjelp til, det finnes mange hobby-fotografer som er knall gode på dette. 

Å ta bilder 
Når både lyset, plassering, bakgrunn og kamera er på plass er vi endelig klar for å ta bilde av prosjektene våre. Dette er den enkle delen av hele prosessen med å ta bilder av prosjekter. 
Du velger selv hvordan du vil plassere prosjektet ditt, men litt fra "veggen" og midt på bakgrunnen kan ofte være et godt utgangspunkt. Da har du litt "luft" rundt prosjektet, og det kan gjør det enklere med redigering i etterkant. Jeg pleier å sette meg på gulvet foran bordet mitt slik at kamera høyden blir riktig i forhold til prosjektet. Dersom jeg står og tar bildet får jeg et fugleperspektiv på bildene mine. Blir jeg for lav i forhold til prosjektet mitt vil jeg få et froskeperspektiv. Det mest gunstige er derfor å være i ca lik høyde med kamera som prosjektet. 
Ved den metoden jeg bruker blir mine "rå-bilder" før redigering slik som dette.
Her er det masse hvit lys, fargene er allerede riktig og kommer godt frem, og prosjektet er i et godt perspektiv. Dette gir et fint helhetsinntrykk av prosjektet og detaljer kommer til sin rett. 
Et slikt bilde krever lite til ingen redigering, noe som ofte er en fordel. Over-redigerte bilder er ofte ikke fint, og gjerne vondt for øye å fokusere på. 

Her er samme kort ferdig redigert og beskjært: 

Når jeg tar bilder av andre prosjekter som layouts gjør jeg det på samme måte, men siden jeg da beskjærer bildene helt inntil kanten på LOen legger jeg den bare rett på stuebordet før jeg tar bildet.
Jeg dra ikke frem noen bakgrunner til det siden det til layout er lyset som blir viktigst. Jeg prøver å stille meg slik at jeg får et ovenfra-ned perspektiv, det vil da se ut som at jeg er rett over LOen. Det gjør det enkelt å beskjære layouten tilslutt. Her ser dere en LO før redigering og beskjæring. 

Her er samme layout etter enkel redigering og beskjæring. 

Redigering
Enkelt redigering og beskjæring er ofte prikken over "i-en" for å få gode bilder av prosjektene dine. 
Du forsterker da inntrykket, farger og detaljer, samt du får fokuset inn mot prosjektet ved å beskjære vekk unødvendig "bakgrunnsstøy". Det finnes et hav av redigeringsmuligheter, programmer og apper. Her gjelder det bare å velge et program du trives med. Alt fra avanserte program som photoshop til enkle gratis programmer som gir deg få valgmuligheter. Men enkel redigering er ofte et must, selv om det bare består av å justere små nyanser som f.eks. forsterke lyset og kontraster litt. Jo bedre kvalitet det er på bildet før redigering jo mindre redigering kreves det. 

Til slutt
Dette er bare en av mange metoder, og det er ingen perfekt metode. Den største svakheten ved metoden er at du noen ganger må vente dagevis på godt hvit lys. Andre ganger har du godt lys dag etter dag. Men resultatet man får ved å vente på riktig lys syns jeg personlig er verdt å vente på. Det er i tillegg en metode som krever lite utstyr, og som er rimelig. Mange investerer i dyre fototelt og fotolamper, og ja de får knall lekre lyse, fine bilder. Men resultatet ved denne metoden er heller ikke så verst syns jeg da;) 

Kort oppsummert til slutt:
♥ Godt naturlig hvit lys
♥ En plass med hvitt lys som strømmer utenfra og inn. 
♥ En lys bakgrunn 
♥ Kamera 
♥ Perspektiv 
♥ Enkel redigering og beskjæring 

Håper dette var nyttig, og lykke til med å ta bilder av deres prosjekt.

Klem fra DT Kristine 

4 kommentarer:

  1. Flott og grei forklaring! Takk som deler. I en annen blogg var det så mye komplisert forklaring, at jeg tror du heller ble litt skremt.. ;) Denne var veldig grei! :)

    SvarSlett
  2. Flott forklaring, må nok kjøpe meg et fotoapparat snart....
    Mitt gamle apparat er ødelagt, så hos meg blir korta lagt i skanneren.
    Redigering har jeg ikke lært meg enda ...

    SvarSlett
  3. Tak for gode tips,
    klem Dorte

    SvarSlett

Takk for din kommentar - vi setter kjempestor pris på tilbakemeldinger fra dere.
Vi følger spent med på alt som kommer inn og gleder oss til å se all kreativitet deres.

Kreativite tanker fra
Design Teamet og Kreativ Scrapping