mandag 17. februar 2020

Tutorial - bildeoverføring med Gelli Plate

Hei, her kommer en tutorial på min seneste dille med Gelli Plate;
overføring av bilder.

Her bruker jeg sider fra glossede ukeblader. Man kan visstnok også overføre fotografier skrevet ut med laserskriver, noe jeg ikke har prøvd siden jeg har blekkskriver. Dette er en teknikk som krever litt prøving og feiling. I starten hadde jeg varierende resultater uten helt å skjønne hvorfor; ganske frustrerende! Nå går det derimot bedre og jeg tenkte å dele noen tips med dere.

Denne teknikken krever at man er litt rask innimellom, derfor er det lurt å finne frem alt man trenger før man starter. Her har jeg samlet ulike typer papir som jeg vil overføre bildene til.


Jeg har lagt et hvitt ark under Gelli platen slik at det er lettere å se prosessen på platen. I tillegg trenger man akrylmaling, en rulle og et bilde fra et glosset ukeblad.


Første steg er å påføre maling på platen. En eller flere mørke farger er å anbefale, da dette første laget er det som lager selve "trykket". Her brukte jeg mørkeblå og svart. Det er ikke mye maling som trengs. Hvis det blir for mye maling på platen (som var tilfelle for meg her) kan man rulle av det overfødige på et ark som man har klart ved siden av.

Et tips er å bruke et ukeblad eller avis som er "ferdig lest";
ved neste trykk kan man da bare bla om og så har man et "nytt ark" klar for overflødig maling.


Malingen rulles deretter ut på platen. Det tok litt trening før jeg fant riktig mengde maling; altså hvor tykt laget bør være. Svaret jeg landet på, er et ganske tynt lag, men det må allikevel dekke nok av platen. Her dekker jeg bare nok av platen til å dekke det bildet jeg har valgt.


Så skal bildet på platen, og dette må gjøres før malingen tørker, altså ganske raskt da vi har et tynt lag. Her er det også forskjell på type maling, noen tørker fortere enn andre.


Legg bildet oppå og stryk over med hånden. Her trengs ikke mye kraft og ca 10 sekunders stryking bør være nok.


Så trekker man bildet forsiktig av og vips så har man et avtrykk på gelli platen:-)


Deretter velger man en eller flere lysere farger på platen og ruler malingen ut. Jeg valgte hvitt her. Også i denne omgangen holder det med et ganske tynt lag, og et tips er at man skal kunne se det første avtrykket gjennom malingen som vist på bildet under. 


Så bør man "handle ganske raskt" igjen - nå skal du legge det ønskede papiret oppå platen og stryke over med hånden. Her syns jeg det kreves litt mer trykk enn første omgang. Også her holder det med ca 10-15 sekunder.


Når man så trekker papiret av så har man et flott avtrykk. Her ser vi at avtrykket av kvinnen er svart og blå (det første malingslaget) og bakgrunnen er hvit (lag nr to). De svarte litt "smudgy" flekkene kommer av at platen min er godt brukt; jeg syns det gir et slitt og tøft uttrykk.


Nå hadde jeg lyst til å prøve noe annet enn avtrykk av mennesker og valgte denne siden med stor tekst.


Første lag på platen var svart og brun maling. Så valgte jeg gul og rosa.


Og slik ble resultatet på tags.


Nytt bilde, nå med svart maling på første lag og flere farger i rosa og lilla nyanser på andre lag.


Her brukte jeg en bokside til å trykke på.


Og til slutt; her er alle avtrykkene jeg lagde.Jeg brukte som sagt litt øving på å mestre denne teknikken, men det er så gøy når man får et fint avtrykk :-) Jeg tenker å bruke disse blant annet til art journaling, kort og tags.

Håper dere ble inspirert til å prøve å lage avtrykk med gelli plate. Det fins også gode tutorials på youtube (feks av Birgit Koopsen) som er til god hjelp hvis man strever med å få det til eller trenger litt ekstra motivasjon.

Kreativ hilsen fra Sigrid :-)

Produkter:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar - vi setter kjempestor pris på tilbakemeldinger fra dere.
Vi følger spent med på alt som kommer inn og gleder oss til å se all kreativitet deres.

Kreativite tanker fra
Design Teamet og Kreativ Scrapping