mandag 21. mars 2022

DT-Beates 8 beste tips for å starte en Copic-samling

Siden månedens utfordring er fargelegging, så passer det å dele mine 8 beste tips til å starte en Copic-samling - for deg som er nysgjerrig på Copic, har lyst til å starte, men føler deg usikker på hvordan du skal komme i gang. Dette er tips jeg selv brukte da jeg begynte å kjøpe Copic.

Jeg kommer ikke til å fortelle deg hvilke farger du MÅ starte med, da dette kan være forskjellig fra person til person. I stedet håper jeg at du ved hjelp av mine tips selv kan klare å velge hvilke du bør starte med. Men jeg kommer med forslag i slutten av innlegget.

Jeg kommer ikke til å ta for meg fargeleggingsteknikker i dette innlegget.

 

Bilde lånt fra Copic.jp

Først kort om hva Copic er

Copic er profesjonelle tusjer av høy kvalitet. De har permanent, alkoholbasert blekk som er hurtigtørkende, syrefritt og giftfritt. De kommer med to forskjellige tupper som kan byttes ut og er påfyllbare. Totalt kommer de i 358 ulike farger.

Classic er den originale Copic tusjen som kom ut i 1987. Den har en kvadratisk form, kommer i 214 farger og har bred og tynn tupp. Rommer 2,5ml blekk. Kan brukes sammen med Copic Airbrush settet.

Sketch er den mest populære tusjen. Den har en oval form, kommer i alle 358 fargene og har en bred og en penseltupp. Rommer 1,8ml blekk. Kan brukes sammen med Copic Airbrush settet.

Ciao er den billigst tusjen. Den har en rund form, kommer i 180 farger og har en bred og en penseltupp. Rommer 1,4ml blekk.

Wide er særingen, beregnet på å fargelegge større flater. Den har en bred oval form og kommer med kun én ekstra bred tupp. Den selges uten blekk, så du må fylle selv. Rommer 6ml blekk.

Refill er en flaske med blekk som man så fyller tusjene med når de går tomme for blekk. Copic har nylig kommet med en ny variant av flaskene; de nye er runde og helt gjennomsiktige, de gamle er rektangulære i halvgjennomsiktig plast. Jeg kommer ikke til å skrive om hvordan man etterfyller Copic i dette innlegget

 

Bilde lånt fra Copic.jp

Jeg er selvlært ved å ha sett andre kortlagere fargelegge stempeltrykk med Copic på YouTube – spesielt er Nichol Spohr og Yana Smakula to jeg har lært mye av. De har begge en ganske enkel stil og bruker enkle teknikker som passer godt til stempeltrykk.

Lisabeth Vefalls YouYube kanal Lizlandcards viser en mer viderekommende stil og teknikk. 

Hvis du ønsker tips til ei som er enda flinkere, så sjekk ut Sandy Allnock. Hun er en kunstner som også lager kort, hennes stil og teknikk er avansert. Selv om jeg aldri kommer til å bli så flink som henne så har jeg likevel lært en hel del av henne også. Hun har mange videoer, også for nybegynnere, under spillelisten som heter Copic

Sjekk dessuten ut Copic sin egen nettside, under How To de de skriver grunnleggende om Copic, vedlikehold og teknikker. (Engelsk side)

Jeg har også noen videoer hvor jeg fargelegger med Copic på min YouTube kanal.

 

Her er mine 8 beste tips til hvordan starte en Copic-samling

1)

Spar penger slik at du kan kjøpe en del tusjer med en gang. Det gir deg nok variasjon i farger og nyanser til at det faktisk blir gøy å fargelegge. 

 

2)

Legg en plan over hvilke farger og nyanser du skal kjøpe.

Copic tusjer er dyrt – det er ingen vei utenom det faktumet. Det er derfor lurt å prøve å ha en plan før du starter å kjøpe tusjene.

Jeg mener at man overhode ikke trenger alle fargene, i hvert fall ikke i starten, om overhode noen gang. Det er greit å begynne med et lite utvalg. Når man først har begynt å samle er det lett å vil ha mer for å få mer variasjon; ha en plan på hvordan du bygger ut samlingen også. 

Det er lurt å ikke kjøpe enkeltfarger etter innfallsmetoden, for da kan man fort ende opp med tusjer som man ikke helt får brukt med det første eller i det hele tatt. 

Jeg anbefaler også at du unngår ferdige sett, da de ikke alltid har en god fordeling av nyanser.


3) 

Jeg synes det er lurest å starte med fargene i regnbuen, 1 brun og 2 grå samt blender. Da har du variasjon i fargene til å fargelegge det meste.

 

4)

Det er lettest å komme i gang med fargeleggingen hvis du har 2 til 3 nyanser av hver farge, slik at du kan få til enkel skyggelegging. Så kan du heller bygge ut samlingen med flere nyanser etter hvert. I mine forslag sist i innlegget så har jeg valgt en kombinasjon av 2 nyanser per fargefamilie (bortsett fra de grå). Dersom du ønsker 3 nyanser så kan du enten velge en nyanse som er lysere eller mørkere.

Dette betyr at du som minimum trenger du å kjøpe 2 røde, 2 oransje, 2 gule, 2 grønne, 2 blå, 2 lilla, 2 brune og 10 grå* + blender = 25 tusjer

Alternativt kan du også ta med rosa og turkis, da blir det 27 eller 29 tusjer totalt.

Så kan du bygge ut samlingen med flere farger etter hvert.

*Hvorfor jeg har skrevet 10 grå forklarer jeg under Nummereringssystemet

 

5)

Finn ut hvilken stil du liker. Liker du mørke farger eller liker du pastell? Liker du klare/sterke farger eller de som er mer utvasket? For meg hjalp det veldig å skrive ned fargekombinasjonene som Nichol Spohr bruker ofte i sine og som jeg selv liker godt, også plukke videre ut i fra de. Yana Smakula viser på sin nettside en oversikt over sine favorittkombinasjoner. Sjekk om din favorittfargelegger har en blogg eller YouTubekanal hvor h*n oppgir hvilke farger h*n bruker. Skriv de ned og start å velge fra disse og bruk punkt 3 og 4 når du velger.

 

6)

Lær deg numreringssystemet til Copic. Jeg skriver mer om dette etter jeg har gått gjennom alle tipsene.

 

7)

Lage en liste over nye farger du har lyst på eller farger som bygger ut med lysere og/eller mørkere nyanser til de du allerede har. Jeg bruker denne listen når jeg så handler nye Copic. Det er også en fin måte å unngå å kjøpe dobbelt.

 

8)

Uansett om du velger Classic, Sketch eller Ciao, alle tusjene kan brukes om hverandre, da blekket inni er det samme.

 

Bilde lånt fra Copic.jp

Nummereringssystemet

Hver enkelt tusj er merket med en bokstav og tallkombinasjon, samt navnet på fargen. Dette står både på hettene og på selve tusjen.

Bokstaven/-e viser fargefamilien.

B – blue

BG - bluegreen

G - green

YG – yellowgreen

Y – yellow

YR – yellowred

R – red

RV – redviolet

V – violet

BV – blueviolet

E – earthtones

C – cool grey

W – warm grey

N – neutral grey

T – toner grey

 

I tillegg finnes 0 fargeløs blender, 100 Black og 110 Special Black og F som står for fluoriserende, altså farger som ser neon-aktig ut.

Når det gjelder grå så anbefaler jeg faktisk å kjøpe både C og W, da C’ene passer godt til ting som er laget av metall eller har en kaldhvit farge, mens W passer godt til dyrepels og varmhvit. I tillegg anbefaler jeg å starte med flere enn bare to nyanser, for å få et litt bredere spekter som dekket både lys og mørk grå, slik at du kan fargelegge både hvit og svart og gråtoner i mellom.

Brunfargene er en gruppe som man også bør vurdere å skaffe seg ett ekstra sett av med en gang, da brun er en farge man bruker en del av og som det er godt å kunne varierer med.

Blenderen er lurt å ha, men jeg har enda ikke sett en kortlagingsvideo med Copic-fargelegging hvor en av de to svartfargene er brukt. Det vanligste er å bruke grå.  

 

Tallene er ikke tall i stigende rekkefølge, slik vi vanligvis teller. For eksempel så leser vi ikke farge Y19 som y nitten, men som y en ni.

Det første tallet viser metning. Metning beskriver intensiteten i fargen. Jo høyrere metning dess klarere er fargen. Og motsatt, jo lavere metning jo mer utvasket og grå er fargen. Tallet går fra 0-9, hvor 0 er høyeste metning og 9 er laveste metning.

De andre tallene viser fargetone. Fargetonen beskriver hvor lys eller mørk en farge er. Her går tallet fra 000-9, hvor 000 er lyseste fargetonen og 9 er mørkeste fargetonen.

Så for eksempel fargen YR0000 leser vi y r null trippel null.

Hvorfor er dette viktig? Jo fordi det er viktig å forstå at en farge skifter metning og nyanse etter siste tallet er 9. For eksempel er ikke R30 en nyanse mørkere enn R29, den er den lyseste av R3’ene og er en metningsgrad lavere.

Dette kan virke litt forvirrende i starten, men kikk gjerne på et fargekart med alle fargene så ser du hvordan det skifter.

En annen ting som gjør det hele enda litt mer forvirrende, er at alle fargefamiliene ikke er fullstendige, dvs første tallet går ikke alltid fra 0-9 og andre tallet går ikke alltid fra 000-9, faktisk så er det ingen av fargefamiliene som dekker alle tallkombinasjonene.

 

Bilde lånt fra Copic.jp

Plukke ut nyanser

Når man så skal plukke ut 2 matchende nyanser, så velger man først fargefamilie og metning, for eksempel R2_, før man kikker på fargetonetallet. Man velger som regel ikke bare neste tall, men man hopper over 2-3 tall. For eksempel er R21 og R24 to nyanser som passer godt sammen. Grunnen til at jeg ikke valgte R22 er at forskjellen i nyansene mellom R21 og R22 ikke er så stor. Grunnen til at jeg ikke valgte R23 er at den finnes ikke. Jeg kunne også valgt R22 i stedet for R21, fordi den også har en passe avstand til R24.

I mange tilfeller så finnes som sagt ikke alle tallene. Så når rekkefølgen hopper over et tall eller to, da kan man fint bruke disse. For eksempel så følger R30, R32 og R35 etter hverandre. Hoppet i fargetone tilsvarer ganske godt hoppet i tall, og man kan derfor velge R30 som lyseste nyanse og R32 som mørkeste nyanse. De vil passe godt sammen og det vil være enkelt å få til en god overgang mellom nyansene når man fargelegger.  R30 og R35 er derimot et altfor stort sprang i nyanse, selv om de er to tusjer fra hverandre i rekkefølgen. Forskjellen i nyanser blir så stor at det er vanskelig å få til en god overgang mellom nyansene når man fargelegger.

 

Et par ting som er viktig å være oppmerksom på når du skal velge tusjer er at fargen på tusjen er gjengitt på toppen av hettene, men dessverre så stemmer ikke alltid fargen på hetten med selve tusjen, så aldri gå ut i fra fargen på hettene når du velger tusj!

Og det andre er at en skjerm som mobil, nettbrett eller data kan forvrenge den egentlige fargen. Det kommer an på hvordan skjermen er innstilt, og lyset i rommet/ute. Plukk derfor ikke ut tusjer etter fargeeksemplene som vises i en nettbutikk.

Når jeg prøver å finne ut hvordan en farge ser ut så bruker jeg oftest Pinterest, og søker på Copic color chart. Det beste er å finne et som er fargelagt for hånd og ikke der fargene er laget på en data/printet på papir. Det er viktig å ha i bakhodet at skjermen kan forvrenge fargene noe. Jeg synes dette er den beste måten å se hvordan nyansene i de ulike fargefamiliene passer sammen, og hvordan de ulike metningene ser ut i forhold til hverandre.  

Et fargekart som jeg bruker ofte finner du i denne lenken. Den matcher godt fargene i mitt eget (ufullstendige) fargekart. Et annet er Copic sin egen oversikt, som også viser fargene med 1, 2 og 3 strøk av samme farge.

Og husk, det er ingen regler uten unntak, heller ikke i Copic-verdenen.


Og når du først er i gang med å kjøpe tusjer, husk å kjøpe Copic-vennlig blekk. Det er blekk som er vannløselig, som for eksempel Memento Tuxedo Black. Og riktig type papir, jeg foretrekker å bruke Neenah Solar White 80lb.


Forslag til tusjer å begynne med

Jeg har ikke alle fargene, så mine forslag er basert på de tusjene jeg selv har og har erfaring med.

 

Klare farger:

Rød R32 og R35

Oransje YR04 og YR09

Gul Y13 og Y15

Grønn YG23 og YG25 eller G05 og G17 

Blå B21 og B24

Lilla V12 og V15

Brun E13 og E15 eller E23 og E25 eller E33 og E35

Grå C0, C2, C4, C6 og C8 samt W0, W2, W4, W6 og W8

 

Rosa RV52 og RV55

Turkis BG11 og BG13

 

 

Pastell:

Rød R01 og R21

Oransje YR000 og YR00

Gul Y000 og Y11

Grønn YG0000 og YG11 eller G0000 og G00

Blå B0000 og B00

Lilla V000 og V01

Brun E30 og E31 eller E41 og E43 eller E51 og E53

Grå C0, C2, C4, C6 og C8 samt W0, W2, W4, W6 og W8

 

Rosa RV00 og RV10

Turkis BG0000 og BG10

 

 

Utvaskede farger:

Rød R83 og R85

Oransje YR21 og YR23

Gul Y32 og Y35

Grønn YG91 og YG95 eller G94 og G99

Blå B93 og B95

Lilla BV31 og BV34

Brun E43 og E44 eller E71 og E74

Grå C0, C2, C4, C6 og C8 samt W0, W2, W4, W6 og W8

 

Rosa RV93 og RV95

Turkis BG72 og BG75

 

Jeg håper dette vil hjelpe deg med å bestemme hvilke farger du skal starte med, og hvordan du kan utvide samlingen etter hvert.

 

Fargerik klem fra Beate

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar - vi setter kjempestor pris på tilbakemeldinger fra dere.
Vi følger spent med på alt som kommer inn og gleder oss til å se all kreativitet deres.

Kreativite tanker fra
Design Teamet og Kreativ Scrapping