lørdag 21. januar 2023

Falsk konvoluttkort trinn-for-trinn

Beate her med en trinn-for-trinn gjennomgang av det jeg kaller et falsk konvoluttkort - det ser nemlig ut som en konvolutt når det er brettet sammen, men åpnes som et kort. 
OBS Jeg fikk tilbakemelding om feil på målene. Nå har jeg målt på nytt, så dette er de nye målene
Jeg begynner med en bit kartong som er 8 x 11 1/16. Jeg preger så ved 3 5/8, 3 3/4, 7 13/16 og 7 15/16.


Jeg bretter langs de pregede linjene, og den korteste delen skal ligge øverst. På denne delen måler jeg med en linjal og merker med en blyant midten av langsiden og 1 inch fra bretten på hver side, som vist på bildet. 


Så kutter jeg fra merket på langsiden og til hvert merke på kortsiden, da får jeg klaffen på konvolutten. 


Så kutter jeg til mønsterark i størrelsene 

2 av 7 3/4 x 3 1/4 (til klaffen)

1 av 7 3/4 x 4 (til midtstykket, ønsker du å dekorer baksiden av kortet trenger du 2 stk)

2 av 7 3/4 x 3 3/4

Bitene av mønsterark som skal dekke klaffen kutter jeg på samme måte som på kortbasen ved å markere midten av langsiden og 3/4 inch fra toppen av den andre langsiden (på begge sider) og kutter fra merke til merke. 

Jeg liker å sy med symaskin rundt, men dette er ikke et must. Har du ikke symaskin eller ønsker ikke søm på kortet ditt er det bare å hoppe over. 

Jeg trekker de løse overtrådene gjennom til baksiden og fester alle trådene med en liten bit teip og klipper av resten. 

Jeg bruker neglene til å rive eller rufse kantene litt. Du kan også bruke kanten på en saks eller en edge scraper. Og du kan også sverte kantene med blekk. 


Så limer jeg på alle bitene med mønsterark, bortsett fra at jeg ikke limer den nederste kanten av den biten som skal ligge på fronten av kortet, den som blir liggende under klaffen. (Du vil forstå bedre når du leser det som står under neste bilde.) Og jeg limer også fast magneten i tuppen på klaffen. 

For å plassere magneten som skal være på fronten riktig, så legger jeg den først på magneten som alt er limt fast på klaffen og ta på en liten dråpe lim. Så lukker jeg klaffen. Da kan jeg bruke limeflekken som guide til hvor magneten skal ligge.


Jeg har tatt lim under magneten, løfter på mønsterarkbiten og legger magneten slik at den havner under limflekken på oversiden. Så legger jeg mønsterarket ned og prøvelukker klaffen for å sjekke at jeg har limt den riktig vei og på riktig sted. Vil ikke magnetene feste seg til hverandre, så kan det hende du har lagt magneten opp ned og da frastøter de hverandre i stedet. Been there - done that.😂 

Når magneten ligger riktig så limer jeg fast resten av mønsterarket. 


Så begynner jeg med pynten. 

Jeg har  på forhånd skjært ut alle figurene på die-cut arket med en ScanNCut, men det går fint å klippe de ut også. Klipp ut de du ønsker å bruke for hver gang, så blir ikke jobben så stor.

Jeg har stanset ut noen deler i brun kartong i en brunfarge som matcher mønsterarkene, som jeg påfører litt voks for å få de til å se litt stiligere og mer interessante ut. 


Jeg danderer pynten på klaffen før jeg limer de fast.

Når jeg skal lime så mange lag så foretrekker jeg å bruke limpistol, da det tørker fort og det sitter godt.


Å bygge i høyden er en god måte å skape dimensjon og interesse i designet på et kort. Dvs at ikke alt limes flatt oppå hverandre, men å bygge opp enkelte element med limputer, mosegummi eller, som i dette tilfellet, med emballasjepapp. 


Jeg stempler hilsenen på et banner jeg har skrevet ut fra Kaitlin Scheaffer. Jeg liker å bruke distress oxide når jeg skal stemple i annet enn svart, her har jeg brukt Gathered Twigs fordi det er den fargen av de jeg har som matcher best. 


Så pynter jeg litt ekstra med noen paljetter jeg hadde liggende i rosegull, spruter med utvannet hvit gesso og metallisk vannmaling fra Gansai Tambi i fargen Light Gold.


På innsiden limer jeg på to rammer som jeg har klippet ut av Harmony Picture Sheet, som skal fungere som skrivefelt, og pynter på samme måte som på forsiden, bare at her limer jeg alle lag flatt slik at kortet ikke blir vanskelig å lukke. Jeg limer rammene på med flytende lim, siden min erfaring er at limpistol gir et ujevnt og ruglete underlag. 


Håper forklaringen var forståelig. Har du spørsmål så still dem i kommentarfeltet så vil jeg svare så fort jeg kan.


Kreativ klem fra 
Beate // Scrappadis 

 

Produkter: 

Papir: 

Bazzill - Smoothies - Kraft

Bazzill - Mono - Chocolate

Mintay - Harmony - 03, 06 Picture sheet og 09 Die cut sheet

Mintay - Written Memories - 04


Dies: 

Craft & You Design - Dies - Mini Sweet Doily

Papirdesign - Blad

Sizzix - Thinlits - Alphanumeric Shadow Numbers og Tag Collection by Tim Holtz


Stempel: 

Kort & Godt - M-457 - Du er helt spesiell


Pynt: 

Prima - Flowers - Miel - Butterfly Dance

Rosegull paljetter av ukjent merke - Alternativ er å bruke bling, halvperler eller enamel dots som butikken har et stort utvalg i. 


Blekk/maling: 

Tim Holtz - Distress Oxide - Gathered Twigs

Zig Kuretake - Gansai Tambi - Starry Colors

Finnabair - Art Basics - Heavy Gesso - White


Lim/tape: 

Limpistol

Nuvo - Deluxe Adhesive 60ml eller 120ml


Verktøy: 

Pregebrett

Skjærebrett

Stempelplattform

Stansemaskin

Crafter's Companion - Craft Magnets Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for din kommentar - vi setter kjempestor pris på tilbakemeldinger fra dere.
Vi følger spent med på alt som kommer inn og gleder oss til å se all kreativitet deres.

Kreativite tanker fra
Design Teamet og Kreativ Scrapping